Pogosta vprašanja

Vprašanja so po blokih razdeljena glede na naslednje tematike; prijave in odjave, cena, sestava voda in starost, potek odprave in Roverway-a, o Norveški, opremi in IST.

Če kakšnega odgvora na vprašanje ne najdeš tu, nam piši na roverway@taborniki.si in ga boš prejel_a v nekaj dneh.

VSA VPRAŠANJA O CENI IN STROŠKIH

Kaj je vključeno v ceno odprave?

V stroške odprave je vključena tabornina, prehrana na Roverway-u, vsi prevozi na samem Roverway-u (iz poti do glavnega kampa), vsa pripravljalna in zaključna srečanja odprave ter oprema odprave (v ozadju so še vsi stroški, ki pridejo skupaj s projektom, kot je administracija, rezerca, srečanja za CMT ekipo…).

Cena za udeležence in IST osebje se razlikuje le v tem, da se nam bodo IST-jevci pridružili le na drugem srečanju odprave.

V ceno odprave NI vključeno potovanje na Norveško (transport, namestitev).

Zakaj prevoz na Roverway ni vključen v ceno odprave?

Ker smo vam želeli dati svobodo pri izbiri poti in raziskovanja Norveške. Prav tako smo prepričani, da bo to odličen izziv za vse vode, saj se bodo lahko prevzeli odgovornost in se preizkusili v načrtovanju lastnega potovanja. Tako ima vsak vod možnost, da obišče točno tista mesta in države, ki ga zanimajo in se ni potrebno prilagajati veliki skupini. Nekateri se boste tako odpravli na potovanje po Norveški, drugi po Švedski, Danski ali Nemčiji. Prav tako imate možnost, da v kolikor imate pred Roverway-em nujnem obveznosti, se lahko na raziskovanje okoliških držav odparvite šele po končanem Roverway-u. A ni to kul? Seveda, pa vam bo ekipa odprave na voljo skozi celoten proces rezerviranja kart in načrtovanja poti, zato kar brez skrbi.

Koliko me bo potem stal ves prevoz in celotno potovanje na Norveško?

To je odvisno od tebe, tvojega voda, vaše iznajdljivosti in želja. Skoraj v vseh Skandinavskih državah je dovoljeno divje kampiranje, obstajajo nočni vlaki, s katerimi se lahko izognete stroškom prenočišč… Ocenjujemo, da boste za prevoz porabili med 250 in 500 evri, je pa vse odvisno od datuma rezervacije prevoza in načina prevoza, ki ga boste uporabili.

Več informacij pa boste pridobili na našem prvem srečanju odprave!

Kaj krije zavarovanje rizika odpovedi?

Zavarovati je mogoče le stroške Roverway-a (samega kampa). Cena zavarovanja bi bila približno 30€.

Potovanje, kot so letalske karte, karte za vlak, prenočišča tekom potovanja do Roverway-a in iz Roverway-a, pa si lahko udeleženci zavarujejo vsak pri svojem ponudniku prevoza in namestitev (prepričajte se pri ponudniku pred sklenitvijo nakupa).  

Cena telefonskih storitev na Norveškem

Cene telefonskih storitev in prenosa podatkov so enake, kot v ostalih državah Evropske unije. V kolikor imate v paketu zakupljeno določeno število minut gostovanja v omrežju Evropske unije, vam do porabe teh minut, dodatni stroški ne bodo zaračunani.

Kako plačam prvi obrok?

V skladu z razpisom vas obveščamo, da je potrebno vplačati prvi obrok najkasneje do 30. 11. 2023, priporočamo pa čimprejšnje plačilo zaradi lažje obdelave. Podatki za nakazilo so zbrani v razpisu, jih pa še enkrat navajamo spodaj:
 
Ime prejemnika: Zveza tabornikov Slovenije
Naslov: Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana 
TRR: SI56 6100 0002 8167 304 
Sklic: 00 2104 – številka članske izkaznice udeleženca (obvezno). 
V namen napišite: ROVERWAY 2024 in »ime in priimek udeleženca«. 

VSA VPRAŠANJA O POTEKU ODPRAVE IN ROVERWAY-U

Se lahko mednarodno osebje (oz. IST) udeležijo tudi končnega srečanja v septembru 2024?

Da, v kolikor bo prostor zadnjega srečanja to omogočal ste vabljeni tudi vsi člani mednarodnega osebja. Vendar stroški tega srečanja niso vključeni v ceno odprave, vendar bo potrebno manjše doplačilo.

Kaj pomeni “pot” in ali je vključena v ceno?

Pot je del same prireditve Roverway, saj je sestavljen iz “poti” (22. – 27. 7.) in “kampa” (27. – 2. 8.). Prvih 5 dni boste udeleženci s svojim vodom, v manjših skupinah (celicah) preživeli na tematsko obarvani poti, preko katere boste odkirvali tradicije in navade Norvežanov ter raziskovali Norveško. Po poti se boste premikali z različnimi prevoznimi sredstvi (avtobusi, vlaki, kajaki, kolesi), peš ali pa jo boste preživeli na enem mestu in se odpravljali na krajše izlete. Vod si bo sam izbral fizično zahtevnost in tematiko poti.

Na poti bodo organizatorji poskrbeli za vodenje udeležencev, varnost udeležencev, spanje in prehrano, prav tako pa tudi za prevoz iz poti do glavnega tabora v Stavangerju.

Cena poti je že vključena v ceno prijavnine na Roverway in za udeležence ne predstavlja dodatnih stroškov.

Kako si bomo izbrali pot?

Vod bo navodila za izbor poti prejel v januarju (predvideno 4. 1. 2024). Organizatorji bodo poslali tudi opise vseh poti ter njihovo težavnost (fizičen napor). Kot vod si boste izbrali vaših TOP 5 poti in jih sporočili organizatorjem, ti pa bodo poskušali zagotoviti, da vsak vod dobi vsaj eno izmed teh 5 poti. Vsekakor pa bodo upoštevali vaš izbor težavnosti poti, tako se ne more zgoditi, da vod, ki je izbral najnižjo zahtevnost poti, dobi pot z najvišjo zahtevnostjo.

Kdaj izvemo katero pot smo dobili?

Rezultati izbora poti bodo znani do sredine februarja.

Do kam si moramo zorganizirati prevoz do Roverway-a?

Zbirališče vašega voda oz. končna točka vašega potovanja na Norveško, ki ga boste v vodu splanirali sami bo odvisna od ZAČTNE TOČKE VAŠE POTI. Z dokončni planiranjem poti morate tako počakati do razglasitve rezultatov izbora poti.

Od kje pa si moramo zorganizirati prevoz za nazaj iz Roverway-a?

Prevoz po koncu Roverway-a pa si je potrebno splanirati iz Stavangerja. Ker bo 2. 8. velika verjetnost nastanka “ozkega grla” iz Stavangerja, priporočamo, da si poskušate odhod splanirati kakšen dan kasneje ali pa pravočasno rezervirajte karte za vlake, avtobuse ali letala.

Kaj pa če ne znam načrtovati potovanja na Norveško?

Brez skrbi, seveda znaš! Med pripravljalnimi srečanji bomo šli skozi celoten postopek načrtovanja poti, predstavili ti bomo vse načine, ki jih lahko uporabiš za potovanje, spletne strani kjer bookiraš karte, prav tako bomo na srečanji ponovili prvo pomoč, se seznanili z načelo Safe from Harm, seznanili vas bomo tudi z različnimi situacijami, ki se vam lahko pripetijo na poti in kako jih rešiti …

Kdaj izvem s kom sem v vodu?

To boš izvedel_a teden ali dva po zaprtju prijav. Najkasneje pa do 31. 12., vendar se bomo člani odprave potrudili, da to izveš v najkrajšem možnem času.

Kje bomo bivali na pripravah?

Skušali bomo poiskati stroškovno učinkovite nastanitve (telovadnice, šole,…)

Ali lahko udeleženec v eno smer, na Norveško, prispe tudi sam, izven organizirane skupine, nazaj pa v organizirani skupini?

Načeloma mora celoten vod potovati skupaj. V kolikor imate posebno željo (potovanje s starši, šolanje v tujini itd.) nam pišite na roverway@taborniki.si in bomo vašo prošnjo obravnavali individualno.

Ali se prtljaga (osebna) ves čas nosi s seboj – tudi predno se pride v kamp?

Tega odgvora nam organizatorji še niso podali.

Vednar predvidevamo, da bo to najverjetneje odvisno od poti. V kolikor bo vaša pot precej fizično zahtevna bo za prevoz vaše prtljage najverjetneje poskrbljeno. V kolikor pot ne bo zahtevna, pa boste prtljago ves čas imeli s sabo.

Ali je zbirno mesto v Stavangerju in se bomo od tam odpravili na začetke poti?

Ne, zbirno mesto je na začetku vodove poti. To boš izvedel_a v februarju.

Če prideš na norveško 21.7 in še eno noč prespiš nekje. Do kdaj je treba priti na začetek poti?

Natančna ura še ni znana, vendar morate na začetku poti biti 22. 7. 2024. Z organizatorjem se tudi dogovarjamo o možnosti predhdnega prihoda na začetek poti in spanja na začetku poti, vendar bo verjetno odvisno od vsakega primera posebej.

VSA VPRAŠANJA O NORVEŠKI

Pogoji za vstop v državo

Slovenski državljani lahko na Norveško potujejo z osebno izkaznico ali potnim listom in na podlagi tega dokumenta tam bivajo do treh mesecev.

Kako varna je Norveška

Priznan indeks, ki ocenjuje varnost turistov na destinaciji, TravelSafe, Norveško ocenjuje s 85/100 točk na indeksu varnosti za turiste. Prav tako dodaja, da je verjetnost zločinov izredno nizka, najpogostejša kraja pa je kraja kolesa. Več informacij najdete na: https://www.travelsafe-abroad.com/norway/

VSA VPRAŠANJA O OPREMI

Ali moramo s sabo prinesti šotor?

Seznama opreme nam organizator še ni posredoval.

Glede na pretekle izvedbe Roverwaya pa predvidevamo, da boste udeleženci morali prinesti svoje šotore. Priporočamo, da se znotraj voda dogovorite, koliko šotorov potrebujete, prav tako priporočamo, da izberete šotore tipa iglu, ne pa šotorov, ki ste jih vajeni iz taborjenj.

VSA VPRAŠANJA O IST

Glede na to da je za udeležence najprej path; kdaj in kje se načeloma pričakuje ISTjevce?

Večino mednarodnega osebja se pričakuje na prizorišču kampa v Stavangerju. Glede na tip naloge pa vam bo lokacija prihoda sporočena iz strani organizatorjev.